Overheid


Nieuwjaarsboodschap President Bouterse: "2015 Jaar van de Waarheid"

01-01-2015 | Kabinet van de President

Op 1 januari 2015 heeft President Desiré Delano Bouterse zijn landgenoten via diverse televisiekanalen toegesproken met een nieuwjaarsboodschap. 2015, het Jaar van de Waarheid op vele fronten, volgens de president.

De president startte met een nieuwjaarswens voor allen en memoreerde aan de feestdagen die achter ons liggen. In het nieuwe jaar, waarin Suriname 40 jaar zal worden, is er een belangrijke taak weggelegd.  "Anderhalve eeuw terug leerden de Indianen en Marrons ons al wat samenwerking is, toen zij voorgingen in de moedige strijd tegen de kolonisator. Ook vandaag in de 21e eeuw blijft dat een inspirerend voorbeeld voor ons allen. Later, leerde Anton de Kom ons over "dat ene machtige woord dat ik in den vreemde heb geleerd, organisatie". Nu, anno 2015, is het zaak dat wij als natie deze twee lessen combineren en in de praktijk brengen." De President memoreerde dat het inmiddels 35 jaar geleden is dat een versnelling is ingezet van dekolonisatie van land, hoofd en hart.

Het Jaar van de Waarheid kenmerkt zich, volgens de President, door:

het Verkiezingsjaar; "een belangrijk moment dat de richting van ons land verder zal bepalen.  Wij moeten, bijvoorbeeld, een manier vinden om dwars door oppositie en coalitie heen, en op lange termijn, een gezamenlijke taal te spreken voor een aantal strategische sectoren." De President somde hierbij op onderwijs, gezondheidszorg, energie, buitenlands beleid.

het 40-jarig bestaan van de Republiek; "het is belangrijk dat alle delen van ons volk en land participeren in deze mijlpaal, die een symbool is van vereniging"

 

de verdere invulling van de Waarheid- en Verzoeningscommissie; "zodat wij als volk nader tot elkaar kunnen komen, en collectief voorwaarts kunnen gaan"

 

het Milieu; "in het komende jaar zullen wij tezamen met de wereldgemeenschap de internationale stappen moeten ondernemen om , letterlijk, het getij te doen keren"

 

de duurzame ontwikkeling van de Economie; "dienstverlening is de richting die veel belooft en Suriname verder moet ontwikkelen. De regering spant zich in om de richting aan te geven"

 

De President eindigde met een boodschap voor allen, "wij hebben de materialen, de kracht en de wil voor een steeds beter Suriname, voor alle Surinamers. Ik wens u mede namens mijn gezin en de Regering een sportief, voorspoedig, liefdevol en gelukkig 2015!

 

 

Lees hier de volledige Nieuwjaarstoespraak van de President


NIEUWSBERICHTEN