Overheid


Opzet Kunstcentrum Aangekondigd bij Opening Nationale Kunstbeurs 2014

26-11-2014 | Archief

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs en Volksontwikkeling kondigde bij de opening van de Nationale Kunstbeurs (NK) op donderdag 30 oktober aan dat er een nationaal kunst cultureel centrum zal worden opgezet. Hij zei al conceptplannen van twee modellen onder ogen te hebben gehad. Er wordt nu gekeken naar de wijze van financiering. "We hopen de dromen van wijlen Thea Valk voor de opzet van een centrum werkelijkheid te maken. Ze heeft zich in het leven ook bijzonder ingezet voor de NK."

Dit jaar is het de 49ste editie van de Nationale Kunstbeurs. Michel Brahim, voorzitter van stichting Nationale Kunstbeurs, zegt dat het evenement zijn bestaansrecht heeft getoond in deze lange periode van bijna een halve eeuw, zowel nationaal als internationaal. Volgens minister Adhin herkent hij bij de beurs drie doelstellingen, namelijk de bevordering van kunstwerken, de verbetering van de kwaliteit van de kunstwerken en de waardering van de kunstenaars. Brahim en minister Adhin zijn ervan overtuigd dat de beurs een platform is voor gevestigde en nieuwe kunstenaars, waar de jongelingen nieuwe methoden en inzichten kunnen verwerven van hun superieuren.

Het Minov koestert de samenwerking met de stichting, die het mogelijk maakt dat scholieren de beurs in de ochtend kunnen bezoeken. De leerkrachten verbinden zelf lesopdrachten aan de bezoeken. "Er zit mogelijk een kweekvijver voor toekomstige kunstenaars in de groep leerlingen. Ze kunnen geïnspireerd worden als ze de kunstwerken zien staan." Om dit alles te behouden kijkt de minister naar mogelijkheden om de stichting financieel te ondersteunen.

De eerste editie van de NK beurs werd in 1965 in de Palmentuin als open lucht expositie gehouden. Na enkele verhuisde het evenement naar Ons Erf, om nu in Sana Budaya te worden gehouden. De beurs wordt gehouden tot en met zaterdag 8 november. De openingstijden zijn overdag van 09.00 uur tot 13.00 uur en in de middag van 18.00 uur tot 21.00 uur. Op de zondag is de beurs alleen 's middags te bezoeken.

NIEUWSBERICHTEN