Overheid


President Bouterse spreekt volk toe bij begin van zijn 2e termijn als President

12-08-2015 | Kabinet van de President

Photo: imoesan multimedia

 

President Desiré Delano Bouterse heeft op woensdag, net voor de middag, het volk van Suriname toegesproken in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee.

 

Bij de inauguratie van de 11e President van de Republiek Suriname en de jongste Vice-president ooit, Dhr. Michael Ashwin Adhin, waren diverse staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. De presidenten David Granger (Guyana), Rafael Correa (Ecuador) en Theodoro Obiang (Equatoriaal Guinea) waren in eigen person aanwezig. Cuba, Nicaragua en Venezuela vaardigden hun Vice-President af. Tevens waren de Secretaris-Generaal van UNASUR, Ernesto Samper Pizano, en van CARICOM, Irwin LaRocque aanwezig, en vaardigde de OAS haar assistant-Secretaris-Generaal af.


President Bouterse haalde in zijn inaugurele toespraak aan dat zijn regering gebaseerd is op "een multi-etnische basis in het centrum van de Surinaamse politiek, dat -voor het eerst in haar historie- Suriname in staat stelt om met kracht en overtuiging door te stoten naar de ontwikkeling van sectoren die wij als Surinamers duurzaam kunnen beheren". 

In zijn toespraak gaf Bouterse in grote lijnen weer wat de basisvoorwaarden hiervoor zijn, waarbij de nadruk werd gelegd op twee zaken:

  • de rol van educatie,
  • de rol van een effectief milieubeleid

Beiden zijn strategisch verbonden aan de Surinaamse ontwikkelingsinspanningen.

De President benadrukte voorts dat Suriname bereid zal blijven een positieve bijdrage te leveren aan het behoud van Zuid Amerika en het Caraibisch Gebied als een internationale Zone van Vrede, zonder nucleaire wapens en zonder oorlogen – in tegenstelling tot situaties in Europa, Azië, Afrika en het Midden Oosten. 

Hij stelde met verve dat in dit klimaat van vrede, “wij als Surinaams volk nu de ongekende kans hebben om onze economie niet langer te baseren op het meeprofiteren van in het buitenland gevestigde belangen. Wij willen niet langer in hoofdzaak afhankelijk zijn van marktbeslissingen over bijvoorbeeld de goudprijs, de prijs voor aluinaarde en de prijs voor aardolie. Wij hebben namelijk totaal geen invloed op de krachten die dit spel beheersen.

De President continueerde “de tijd is aangebroken dat Surinamers vanuit de staat, vanuit het bedrijfsleven, vanuit de vakbeweging en vanuit maatschappelijke groeperingen, in nauw overleg en samenwerking met elkaar, sectoren ontwikkelen die de duurzaamheid van onze economische groei garanderen. De nodige infrastructuur die daarmee gepaard gaat, moet daarbij de nodige aandacht krijgen. Productiviteit heeft alleen zin wanneer wij het koppelen met connectiviteit. Wij moeten verbonden worden en blijven met de handelsstromen in de wereld.”

 

Lees hier de volledige inauguratie toespraak van President D.D. Bouterse.

NIEUWSBERICHTEN