Overheid


Unieke “ICT in Education” Opleidingen Gestart

12-11-2014 | Archief

 

Unieke "ICT in Education" Opleidingen Gestart

Suriname is het eerste land in de regio die sinds maandag 28 oktober twee unieke opleidingen ICT in education op hoger beroeps niveau heeft. Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) en The International Institute for Education for Development (The Institute) lanceerden in onderlinge samenwerking de twee nieuwe studies. Het gaat om een tweejarige opleiding ICT in Education op L.O. niveau en een driejarige op MO-A niveau. Na afronding van de driejarige opleiding komt de student in aanmerking voor de titel Bachelor ICT in Education (B.Ed). De beschikking voor de B.Ed titel is intussen al uitgegeven door het ministerie.

Minister Ashwin Adhin van Onderwijs initieerde het geheel dat valt binnen de herstructurering van het ministerie om ondermeer de studieresultaten te verbeteren. Bij de opleidingen zal er voornamelijk ingespeeld worden op de nieuwsgierigheid van kinderen bij de ICT. "Het is dus van belang dat wij vakbekwaamde docenten hebben, die de juiste werkwijze van de technologie kan aanleren." De minister zette een aantal internationale deskundigen in om de opleidingen binnen vier maanden op te zetten. 

Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Minov een opleiding "ICT in Education" geinitieerd voor de leerkrachten bij het basis, VOJ en VOS niveau. Hiermede tracht het Minov invulling te geven aan haar beleidsprioriteiten door het opleiden en professionaliseren van docenten die ICT willen toepassen in het Surinaams Onderwijs zodat zij beter voorbereid zijn op de uitdagingen in de technologische wereld. Dit is vanaf zijn aantreden al een van de belangrijkste speerpunten geweest van minister Adhin omdat ict in education zowel de doelmatigheid van het onderwijs zal helpen verbeteren en tegelijkertijd ons ontwikkelingen op ict gebied laat bijbenen alsook een brug kan slaan ten behoeve van kwaliteitsverbetering in het onderwijs process.

Milton Top, directeur van het IOL, waarschuwt de studenten dat niet alleen ICT vakken zullen worden gedoceerd. De nodige vakken om de leerbekwaamheid van de personen te verbeteren, maken ook deel uit van het curriculum. Voor de studies is er een totaal nieuwe didactische methode samengesteld in samenwerking met The International Institute for Education for Development Prof. Dr. Alenjandro Frank, een toonaangevende wetenschapper in de kernfysica is slechts een van de proffesoren. Het is immers de bedoeling dat de bestaande en toekomstige leerkrachten hun kennis verruimen op het gebied van het toepassen van moderne technologie in de klas en op school.

De richtingscoördinator is Amin Dankerlui. Prof Dr. Fred Mednick (oprichter Teachers Whithout Borders, verbonden aan John Hopskin University), Prof Dr. Padmanabhan Seshaiyer (wiskundige, George Mason University), Prof.Dr. Tom Vanwing (educatie expert van de Vrije Universiteit in Brussel) en Wim Mees (wiskunde en ICT docent van PXL University College in België) zullen de lessen verzorgen. Zeventig mensen hebben zich formeel ingeschreven. Dankerlui verwacht dat dit aantal zal stijgen, aangezien tussen de 110 en 120 personen zich hebben aangemeld.

 

NIEUWSBERICHTEN