vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
BUITENLANDSE ZAKEN


100ste geboortedag van Nelson Rolihlahla Mandela (Madiba)

18-07-2018

Honderd jaar geleden op 18 juli 1918 zag Nelson Rolihlahla Mandela het levenslicht. Hij overleed op 95-jarige leeftijd op 05 december 2013. Mandela wordt door velen gezien als held en verzoener tegen de meest verfoeilijke vormen van onrechtmatigheid. Mandela was ook de eerste president van Zuid-Afrika na de val van het apartheidsregime. Tevens werd hij aangewezen als winnaar van de Internationale Nobelprijs voor Vrede.

Nelson Mandela, ook wel ‘Madiba’ genoemd staat bekend als een strijder voor de vrijheid, één van de meest legendarische verzetsfiguren uit de moderne geschiedenis, die generaties ná generaties een onsterfelijke bron van inspiratie zal blijven voor miljoenen burgers wereldwijd.

Deze legendarische figuur werd ook geroemd om zijn charisma, zijn levensinzichten en zijn vele toespraken. Hij heeft de bewuste keuze gemaakt om de onderdrukking en jarenlange vernedering waaronder hij heeft geleden onder andere door 27 jaren gevangenschap, om te zetten in actie en visie voor de toekomst.

Het is precies vanwege de erkenning voor de bijdrage van deze legendarische figuur aan de cultuur van vrede en vrijheid dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10november 2009 de dag van 18 juli heeft verklaard tot “Nelson Mandela International Day”.

Vandaag, 18 juli bij de herdenking van de 100ste geboorte dag van ‘Madiba’, wordt internationaal en ook in Suriname de samenleving aangemoedigd om 67 minuten van hun kostbare tijd te besteden aan liefdadigheids- of vrijwilligerswerk ten dienste van de gemeenschap. Deze 67 minuten staan als eerbetoon aan de 67 jaren die Mandela gedurende zijn leven heeft gewijd aan het doel van gelijkheid in de wereld en aan het geweldloos verzet tegen onderdrukking.

Als één van zijn opmerkelijke citaten geldt- “Action without vision is only passing time, vision without action is merely day dreaming, but vision with action can change the world”.

Ook in Suriname kunnen wij ons laten inspireren door gezamenlijk duurzame ontwikkeling tot stand te brengen door middel van gerichte acties waarbij naast de natuurlijke hulpbronnen, de menselijke hulpbron zonder uitsluiting, op welke grond, dan ook, optimaal wordt ingezet.

De herdenking van deze bijzondere dag zal dus niet ongemerkt voorbijgaan, op programma staan o.a. een lezing en het houden van een presentatie over het leven van “Madiba” aan studenten.

Tenslotte worden de historische woorden, die Nelson Mandela in zijn bewogen leven meer dan eens sprak geciteerd: “No one is born hating another person because of the color of his skin, or his background, or his religion. People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love, for love comes more naturally to the human heart than its opposite”.

In de positionering van Suriname als Staat kan er met trots worden verwezen naar de beleving van een multi-culturele en multi-religiueze samenleving, welke ondanks haar koloniale aanzet, moet worden gekoesterd en in te zetten ter bewaking daarvan, zodat het blijvend als voorbeeld kan dienen voor de wereld als een “classroom of tolerance”. We kunnen nimmer toestaan dat

anderen van buitenaf onze vreedzame samenleving, waarvoor wij zelf gekozen hebben, na jarenlange verdeeldheid onder de kolonisator, anders betitelen, uiteindelijk “wan ogri tja wan bun”. Een streven naar volledige zelfstandigheid, waarvoor anno 2018 nog ferme strijd moet worden geleverd met name tegen systematische vormen van moderne slavernij uit het westen.

NIEUWSBERICHTEN