vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
BUITENLANDSE ZAKEN


CARICOM RBM-systeem mogelijk januari 2018 operationeel

23-01-2018

Het CARICOM secretariaat heeft in een persbriefing op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) aangegeven dat alles wat er gedaan wordt voor de Caribische gemeenschap is, inclusief Suriname. Het secretariaat is sinds juni 2017 bezig met het ontwikkelen van het “CARICOM Gender Sensitive-based Management (RBM) system”, welke als doel heeft een wijziging te brengen in de wijze van planning, implementatie, monitoring, evaluatie en rapportage van onder andere CARICOM gerelateerde projecten.

Ambassador Manorma Soeknandan, Deputy Secretary General van CARICOM, gaf in haar toespraak te kennen dat het CARICOM secretariaat bezig is met bewustwording sessies binnen de 15 CARICOM lid landen. “Er zijn ontmoetingen met diverse stakeholders waaronder ministeries, de private sector, het parlement en de media, om de mensen in te lichten waarmee we bezig zijn. Ook willen wij hun input krijgen, zodat we weten waar en hoe ver de lidlanden zijn met deze monitoring- en evaluatiemechanisme dat op touw wordt gezet, en hoe er samengewerkt kan worden”, sprak de deputy secretary general. Verder geeft zij aan dat ook het monitoren en evalueren behelst van het beleid, genomen op regionaal niveau.

Het gaat niet om de nationale plannen van de individuele lid landen, maar om het regionaal plan dat direct gelinkt is aan het strategisch plan. Dit plan is getild naar het hoogste niveau, waarbij alle staatshoofden daaraan goedkeuring hebben gegeven, en moet worden uitgewerkt in de nationale plannen. Het ligt in de bedoeling het CARICOM RBM systeem in januari 2018 operationeel te hebben.

NIEUWSBERICHTEN