vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
BUITENLANDSE ZAKEN


Lezing: de erfenis van Nelson Mandela

01-08-2018

In verband met de herdenking van de 100ste geboortedag van Nelson Mandela is er een lezing verzorgd door Niet-Residerende Ambassadeur H.E. Abena Pokua Adompim Busia, van de Republiek Ghana. De lezing vond plaats op dinsdag 31 juli 2018, gevolgd door een panneldiscussie.

Nelson Mandela was de eerste President van Zuid-Afrika, die op democratische wijze werd gekozen. Daarnaast was hij bekend als Madiba, een trouwe vrijheidsstrijder. Tevens heeft hij een bijzondere bijdrage geleverd aan de wereldvrede, de bescherming en beleving van mensenrechten en de bevordering van de sociaal-economische ontwikkeling in Zuid-Afrika en de wereld. Niet-Residerende Ambassadeur H.E. Abena Pokua Adompim Busia, van de Republiek Ghana voert aan dat het voor haar een genoegen is zo een lezing te mogen verzorgen.

De diplomaat meende verder dat er geen toekomst is zonder kennis te dragen over de geschiedenis. “We dienen te weten waar wij vandaan komen en waarom. Dat is de reden waarom ik deze uitnodiging heb geaccepteerd, omdat ik mijn kennis en eravring graag met u wil delen”. Nelson Rolihlahla Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd geboren op 18 juli 1918 en overleed op 05 december 2013. De oud-president werd in 1963 in gevangen genomen en kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Na 27 jaren in 1990 kwam hij vrij en kreeg in 1993 de “Nobelprijs voor Vrede”. Deze onderscheiding kreeg de activist voor de inspanningen, vreedzaam beёindigen van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika.

NIEUWSBERICHTEN