Defensie minister legt krans bij Koreaans oorlogsmonument

01-08-2016

“Wat echter ongeschonden uit het alles vernietigende oorlogsgeweld is gekomen is hun onverwoestbare wil om te overleven en hun vastberadenheid om te vechten tegen elke vorm van onrechtvaardigheid en onderdrukking. “ Aldus woorden van minister Ronni Benschop op woensdag 27 juli tijdens de kranslegging bij het Koreaanse oorlogsmonument aan de Waterkant.

Het is dan precies 63 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Koreaanse oorlog(1950 – 27 juli 1953). 115 Surinamers hebben als vrijwilliger in deze oorlog meegevochten in een contigent van de Verenigde Naties

Volgens de minister hebben zij niet geaarzeld om gehoor te geven aan de oproep om in een wildvreemd land ver van huis te strijden tegen onderdrukking en tirannie. “Enkelen van hen hebben hiervoor de ultieme prijs moeten betalen. Anderen zijn gewond uit de strijd gekomen”, zegt de bewindsman. Voor de kransleggingceremonie waren enkele hoogwaardigheidsbekleders uitgenodigd waaronder de minister van Defensie, Ronni Benschop en de voorzitter van de vereniging van ex-Korea Vrijwilligers Fred van Russel. Onder de aanwezigen waren ook de ambassadeurs Z.E Dal Young Meang en Z.E Ernst Noorman.

De minister van Defensie ging tijdens zijn toespraak in op de band die Suriname heeft opgebouwd met Zuid-Korea. ”Nog steeds wordt er door de Zuid-Koreanen vol eerbied gesproken over het kleine land in Zuid-Amerika dat haar jonge zonen naar een wild vreemd continent stuurde om het Zuid-Koreaans volk te helpen vechten tegen de onderdrukking. Hij merkte op dat hij met verdriet in zijn hart toekijkt hoe de groep oorlogsveteranen steeds kleiner wordt.

Na de verschillende toespraken mochten de nog in leven zijnde Koreaanse oorlogsvrijwilligers, onder wie Fred van Russel, een medaille en een certificaat in ontvangst nemen. Vertegenwoordigers van de op 10 oktober 1951 gesneuvelde militairen Bandison en Seedorf kregen elk ook een medaille. Deze overleden vrijwilligers liggen begraven op de ere militaire begraafplaats in Pusan, Zuid-Korea.

NIEUWSBERICHTEN