Militaire Politie wordt getraind in herkenning en identiteitscontrole

27-07-2016

Cursisten van het Korps Militaire Politie hebben gedurende twee weken de vak training Herkenning en Identiteitscontrole gevolgd. Deze training is onderdeel van de Elementaire Opleiding Militaire Politie (EOMP)  en bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Volgens sergeant eerste klasse Henri Atipa is het een hoofdvak en vrij nieuw. Hij heeft de training samen met zijn collega, sergeant Anand Bharos, verzorgd. Hierbij werd de cursisten geleerd hoe de echtheid van documenten te onderscheiden. Het peloton van 34 man werd in twee groepen verdeeld. De eerste groep volgde een deel van de lessen in de Memre Buku Kazerne en de tweede groep op het Centraal Kantoor van het Ministerie van Defensie.

 

De cursisten leerden verder omgaan met de verschillende hulpmiddelen zoals Retrotech en de Loop. Dit, om de echtheidskenmerken beter te kunnen identificeren. Ze leerden ook de diverse druktechnieken onderscheiden. Bharos geeft aan dat paspoorten tegenwoordig beter beveiligd zijn. Criminelen gebruiken daarom het paspoort van derden om te reizen. “Om dit reisdocument te kunnen onderscheppen, moet de militaire politie hiervoor goed onderricht zijn”, zegt hij. Sergeant Atipa blikt tevreden terug naar deze training. Het is de bedoeling dat de geslaagden na afronding van de EOMP op de verschillende grensposten worden ingezet.

 

Atipa en Bharos hebben de training Herkenning en Identiteitscontrole ook aan diverse diensten verzorgd, zoals de Politie en de Douane. De defensieorganisatie wil de samenleving hierdoor dienstbaar zijn en beschermen tegen criminele handelingen met paspoorten. Ook bankpersoneel en medewerkers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken worden onderricht, daar er een vraag hiernaar is ontstaan.

NIEUWSBERICHTEN