Overheid


ONTHULLING PANTSERMONUMENT EN INGEBUIKNAME GEBOUW ZUIDELIJK COMMANDANT AYOKO KAZERNE

03-08-2014

"Hun motoren zijn stil, hun kanonnen en mitrailleurs zwijgen, maar in hun glorietijd hebben zij met hun bemanning de vijand onbevreesd tegemoet getreden", waren op 01 augustus 2014 de woorden van brigade-generaal Ronni Benschop, bevelhebber van het Nationaal Leger, toen hij het pantsermonument presenteerde.

Het Nationaal Leger beschikt over karkassen van pantservoertuigen die in operationeel opzicht niet meer inzetbaar zijn. Als uitvloeisel van de afstoting van overtollig materieel van het leger, is het plan opgevat om de pantserkarkassen als legersymbool te plaatsen bij de Ayoko Kazerne. Volgens de leiding van het leger moest de geschiedenis van de pantservoertuigen bewaard blijven voor het nageslacht en verdienden zij een beter lot dan als schroot van de hand te worden gedaan. Het pantsermonument telt 12 voertuigen van de Braziliaanse types EE-9 Cascavel, EE-11 Urutu en een Nederlands type de YP-408. Elk type heeft zijn verhaal: de YP408 is het eerste pantservoertuig dat na de onafhankelijkheid dienst heeft gedaan bij de Surinaamse strijdkrachten. De EE-9 Cascavel is de eerste Braziliaanse pantser geweest die tijdens het binnenlands conflict vuursteun aan het Nationaal Leger heeft gegeven. De EE-11 Urutu is de eerste Braziliaanse pantser geweest waarop een bemanningslid tijdens een actie is gesneuveld.

Volgens de bevelhebber is de Ayoko Kazerne gekozen als locatie voor dit monument, omdat daar de transformatie plaatsvind van burger naar militair. Wanneer rekruten de kazerne betreden of verlaten, zullen ze herinnerd worden aan de offers die hun voorgangers hebben gebracht voor land en volk.

Na de onthulling van het monument is ook het volledig gerestaureerde gebouw van het zuidelijk commando plechtig in gebruik genomen. Dit gebouw zal dienst doen als hoofdkwartier van de commandant Regio Zuid. Vanwege de beperkte financiële middelen stond dit gebouw er bijkans vijftien jaar vervallen bij. Een bijzonderheid is dat dit gebouw de dienstwoning was van de huidige president van de Republiek Suriname toen hij commandant Vaste Kamp (CVK) was van de Ayoko Kazerne.

NIEUWSBERICHTEN