OVERDRACHT SCHENKINGSGOEDEREN DEFENSIE CHINA AAN SURINAME

15-06-2015

In het kader van de defensiesamenwerking heeft het Ministerie van Defensie een schenking militair rollend en varend materieel en lichtaggregaten ontvangen van de Chinese defensieorganisatie. In dit verband heeft een Chinees technisch team van 30 mei tot 11 juni 2015 een bezoek aan Suriname gebracht om het materieel te completeren. Het team stond onder leiding van Colonel Liu Bo van de General Armament Department van de Chinese People’s Liberation Army. Er was ook een tolk toegevoegd.

 

De werkzaamheden werden bij de Marine respectievelijk de Memre Boekoe Kazerne uitgevoerd.  30 officieren en manschappen van de Marine en 22 van de Landmacht hebben op de respectieve locaties verder een training ontvangen in het gebruik en onderhoud van het materieel. Deze training bestond uit een theoretisch en een praktisch deel en werd afgesloten met een examen. 

De schenking omvat:

 1 patrouillevaartuig

1 hoogwerker

10 multi purpose electric cars

1 koeltruck

4 watertransport voertuigen

10 lichtaggregaten

Reserveonderdelen

 

Op donderdag 11 juni 2015 heeft de Chinese ambassadeur Yang Zigang het materieel overgedragen aan minister  Lamuré Latour. Bij deze gelegenheid hebben de 52 trainees hun certificaat ontvangen.

In zijn toespraak prijst ambassadeur Yang Zigang de goede banden tussen beide landen, in het bijzonder op het gebied van de militaire samenwerking. Hij feliciteert het technisch team en de trainees voor het succesvol verloop van de training en wel in zo een korte tijd. De ambassadeur zal zich inzetten om de onderlinge verstandhouding tussen beide landen te verdiepen. Hij zal zich verder beijveren dat de ondersteuning met noodzakelijke militaire hulpmiddelen en materieel wordt voortgezet. In dit kader denkt hij ook aan een groter forum voor de ontwikkeling van het personeel.

In zijn dankwoord benadrukt minister Latour het standpunt van de Surinaamse regering voor ondersteuning van de One China Policy. Volgens de minister heeft China gedemonstreerd een goede en betrouwbare partner te zijn in de ontwikkeling van de Surinaamse defensieorganisatie. De geschenkgoederen zullen goed worden benut, zoals die van de vorige schenkingen. Hij vraagt de ambassadeur zijn dank over te brengen aan de Chinese minister van Defensie voor de geschenkzending en zijn assistentie.

NIEUWSBERICHTEN