Overheid


EBS breidt gasopslagcapaciteit uit

04-12-2017

De import van LPG is ongeveer 25.000 MT per jaar. LPG wordt in haast alle huishoudens als kookgas gebruikt. Ogane levert jaarlijks ruim een miljoen gascilinders aan zowel huishoudens als industriële klanten. De expansie is noodzakelijk om in de toenemende vraag naar LPG (kook gas) te kunnen voorzien.

Op het bedrijfsterrein van het gasbedrijf staan er momenteel 5 bolvormige LPG tanks met een totale opslagcapaciteit van 1550 metrieke ton. De uitbreiding met 3 cilindrische tanks biedt opslagcapaciteit voor zo een 800 metrieke ton. De totale capaciteit na de installatie van deze drie nieuwe tanks komt dan op 2350 metrieke ton. Deze investering is geraamd op USD 5.2 miljoen en stelt de toenemende vraag naar LPG voor de komende 10 jaar veilig.

Daarnaast voorziet deze expansie ook in de LPG behoefte van de Staatsolie raffinaderij. De raffinaderij is een van de grootste afnemers van LPG. Om in de LPG behoefte van deze industriële afnemer te kunnen voorzien dient de gasleverancier te allen tijde over een standby LPG buffer te beschikken. De toename van opslagcapaciteit biedt ook het voordeel om onderhoud te verrichten op de bestaande LPG opslagtanks.

Het constructiebedrijf Haukes is na een aanbesteding aangetrokken om de fundatie van deze gasopslag faciliteit te bouwen. Voor het toezicht van dit project is de afdeling Project Engineering samen met de directie belast. Delen van de tanks, die in India zijn gebouwd door het bedrijf BNH Gastanks, zijn intussen gearriveerd in Suriname en zullen binnenkort worden geïnstalleerd door dit bedrijf. Naar verwachting zijn de tanks het tweede kwartaal van 2018 operationeel. De huidige uitbreiding zal de toenemende vraag naar LPG in Suriname tot en met 2028 kunnen accommoderen.

NIEUWSBERICHTEN