vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Berichten begrepen omdat zij creatief schrijven

04-10-2013

Het klinkt net als muziek in de oren als kijkers en luisteraars vanuit hun stoel aanvoelen alsof de omroeper of presentator heel dicht bij hen staat. Vanaf de radio luisterend of televisie kijkend is dit wel een aparte beleving. De lezer die altijd wat te zeggen heeft, maakt nu al rare bewegingen met de wenkbrouwen. Denkende van 'waarover heeft de schrijver van dit stuk het'. Laat het daarom kort en bondig zijn: Wat wij met z'n allen moeten begrijpen; na de training creative writing and speech therapy worden je zinnen korter, makkelijk te volgen en laat je het 'hoog nederlands' ergens tussen de straat en de stoep liggen. Maar dat is nog niet alles; vanaf dat moment let je ook op hoe jij teksten uitspreekt, hoe je ademhaalt en ga je nu lezen met een komma, punt-komma, aanhalings- en sluitingstekens en zo kan ik nog vellen volschrijven.

Gedurende een maand hebben de mediawerkers van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling zich kunnen uitleven met pen en papier. Los van het schrijven was het lezen ook een vorm om je uit te leven. Velen hebben afgeleerd niet meer slordig te lezen, niet bang te zijn om een woord uit te spreken, ook al denk jij dat het fout zou zijn. Bewustwording is vaker tijdens de lessen aan de deelnemers uitgelegd.
De sleutel van creatief schrijven en logopedie is oefenen en nogmaals oefenen om steeds een verandering te kunnen en willen merken. De training is verzorgd door Rosita Leeflang en Cornelly (Nel) Ensberg.

Medewerkers van radio Boskopu Paramaribo, hebben meegdaan aan de training. Na een intensieve maand van creatief willen denken, is het sein gegeven. De eerlijkheid gebied te zeggen dat alle deelnemers op hun manier hebben aangegeven dat de koek van Roseternal media naar meer smaakt; they all like to cover their own world.

NIEUWSBERICHTEN