vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Commissie herdenking 50 jaar transmigratie en viering 55 jaar district Brokopondo ingesteld

30-01-2014

Op 1 februari 2014 is het precies 50 jaar geleden dat de laatste turbines van het stuwdam te Afobaka werden neergehaald en dat de vulling en de vorming van het  zogeheten Van Blommensteinmeer met een uiteindelijke oppervlakte van ongeveer 1164 km², in het gebied dat ligt tussen Afobaka en Mamadam, werd ingezet. Met als gevolg dat ruim 6000 Marrons naar een andere locatie moesten verhuizen. De nog in leven zijnde transmigranten en hun nazaten, alsmede de bewoners van Boven-Suriname en Boven-Saramacca achten het wenselijk, om de vijftig jaren van desillusie en rouw af te sluiten. In het kader hiervan werd door de President, via de Minister van Regionale Ontwikkeling, gevraagd om een commissie 'Herdenking 50 jaar transmigratie en viering 55 jaar district Brokopondo' in te stellen. De commissie staat onder supervisie van de districtscommissaris van Brokopondo, mevr. Yvonne Pinas.
De commissie staat onder leiding van de Erney Landveld en wordt ingesteld voor de duur van 7 maanden, rekeninghoudend met de instelling van het district Brokopondo op 31 decemder 1958, nu 55 jaar geleden, de dag van de sluiting van de Afobakadam de eerste februari 1964, nu 50 jaar geleden en de dag van 20 juni 1964 waarop de laatste activiteit en afscheiddienst in Ganze werd gehouden.

De taken van de commissie zijn:
- Het opstellen van een activiteitenprogramma voor het herdenken van 50 jaar transmigratie en het vieren van 55 jaar district Brokopondo;
- Het ontwerpen van een monument annex een gedenkplaat over 50 jaar transmigratie in Brokopondo en het zoeken van een locatie voor het plaatsen van het monument.
- Het produceren van een gedenkboek "Terugblik en vooruitzien in de
ontwikkeling van het district Brokopondo (De volgende 55 jaren district Brokopondo)".

 

 

NIEUWSBERICHTEN