vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Decentralisatie werkt aan verbinding tussen dorpen Boven Suriname

09-05-2014

Het Commissariaat Sipaliwini ,Bestuurs Ressort Boven Suriname welk onder het Ministerie van Regionale Ontwikkeling valt gaat de looppaden en bruggen tussen het gebied Atjoni- New Aurora verbeteren. Op zaterdag 10 mei a.s. vindt de ondertekening van contracten en het startsein van de werkzaamheden te Atjoni plaats. Dit in bijzijn van de Minister en directie, District Commissaris en staf, directie en staf Project Bureau DLGP, de in aanmerking gekomen aannemers, Prosur, die de werkzaamheden superviseert, het Traditioneel Gezag en de plaatselijke bewoners.

Capaciteitsversterking
Dit project is onderdeel van het afronden van de capaciteitsversterking in het district Sipaliwini middels het uitvoeren van 2 gemeenschapsprojecten, t.w. de looppaden tussen de gebieden Atjoni en Godo te verbeteren, 21 bruggen te bouwen tussen Paamboko-Aurora  en het opzetten van een Openbare Markt te Apoera.

Voorafgaand aan het project heeft een team o.l.v. Martin Blenman van het DLGP en het Technisch Team van het Ministerie van R.O. zich in 4 dagen in het gebied georiënteerd per boot en te voet waarbij de locatie van de looppaden en bruggen met Global Positioning Systeem (GPS) in coördinaten zijn vastgesteld. Op enkele locaties is in aanwezigheid van  Minister Stanley Betterson en DC Naaltus Naana een krutu met de plaatselijke gemeenschap gehouden.

Werkwijze

DLGP komt niet aan de cultuur van de gemeenschappen en worden de looppaden die reeds ver  in de geschiedenis door de plaatselijke bewoners zijn aangelegd verbeterd, zodat de toegang voor iedere bewoner verbeterd wordt. Bomen worden ook niet onnodig weggekapt. Op aanwijzen van de gemeenschap worden de paden geëgaliseerd en geprofileerd,  het wegdek op de juiste hoogte gebracht en aan weerzijden van water sleuven voorzien.

Technische gegevens van de werkzaamheden*

Het bouwen van betonnen bruggen met houtenleuning in de gebieden:

Pambooko-Abenaston

Amakakonde-Sukuhale

Jaw Jaw-Lespansi

Lespansi-Gunsi

Gunsi-Njun Aurora

 *Verbetering looppaden tussen de dorpen:

Atjoni-Njun Aurora

Njun Aurora-Pikin Slee

Pikin Slee-Toemaipa

Toemaipa-Godo

Rol van bestuursdienst en traditioneel gezag

De bestuursambtenaren zijn door Prosur getraind om supervisie op de werkzaamheden uit te voeren. Hierbij zijn checklisten vervaardigd die zij dagelijks moeten bijhouden. Op basis hiervan zullen de declaraties van de aannemers worden goedgekeurd. Ook krijgt de bestuursdienst equipement om na de oplevering de paden te kunnen onderhouden.

Het traditioneel gezag is door DC Naana en het projectbureau DLGP in een gezamenlijke krutu geïnformeerd over het project. Zij zijn enorm blij met het project, maar willen in de toekomst bruggen waarover auto's kunnen rijden. Verder brachten zij het probleem van elektriciteit wederom onder de aandacht van de DC. Er zijn pamfletten vervaardigd die op strategische plaatsen in de dorpen geplaatst zijn en zal dezelfde info via de lokale radio stations in de lokale taal uitgezonden worden.

 Aanbesteding

Dit project is aanbesteed en zijn 5 aannemers aangetrokken om deelprojecten uit te voeren. Een van de voorwaarden is dat de aannemers ook lokale krachten inzetten en wel voor 60 procent om de werkzaamheden uit te voeren. De werkzaamheden starten op 10 mei 2014 en moeten eind augustus 2014 opgeleverd zijn.

NIEUWSBERICHTEN