vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Grankrutu gehouden in Brokopondo

30-03-2016

In het district Brokopondo is er op dinsdag 29 maart een Grankrutu gehouden. Het doel van de krutu is om met het traditioneel gezag, de lokale bevolking van Brokopondo en de regering de ingeslagen weg met betrekking tot duurzame ontwikkeling in Brokopondo te evalueren door Rosebel Gold Mines.  Aanwezig waren de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan,  met zijn staf en vertegenwoordigers van de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.
Vertegenwoordiger van Rosebel Gold Mines, Jerry Finisie, gaf een indicatie van de uitgevoerde projecten van het bedrijf op het gebied van gezondheid, onderwijs en infrastructuur in het district Brokopondo. Hij benadrukte dat goud op den duur ook opraakt waardoor het bedrijf zal moeten vertrekken. Hij wil dat de bewoners van Brokopondo er van bewust worden dat er een tijd zal komen dat Rosebel Gold Mines zal moeten vertrekken, wat wel niet nu zal geschieden. Hij zegt dat het wel op zijn plaats is om de lokale bevolking en de regering 10 tot 15 jaar voor sluiting op de hoogte te stellen. Verder is er een overzicht gegeven van de sociale projecten die zijn uitgevoerd vanaf 2002 tot heden. Er zal dus op dit moment een plan bedacht moeten worden hoe de gerealiseerde projecten onderhouden of gecontinueerd moeten worden. De heer Finisie gaf ook aan dat er nu minder sociale projecten op de lijst zijn vanwege de economische situatie waarin we thans verkeren, maar doet een beroep op de bewoners van Brokopondo om na te gaan wat ze graag gerealiseerd zouden willen zien, dus prioriteiten zullen gesteld moeten worden.
Verder gaf de heer Finisie aan dat er een proces gestart is om 25% van de concessie weer over te dragen aan de overheid, in de hoop dat er hiermee een oplossing zal komen met betrekking tot de problematiek van de mannen, met name de lokale gouddelvers, te Nieuw Koffiekamp.  
Ter plaatste waren er brainsstorm sessie waarbij de gemeenschap concrete voorstellen naar voren heeft gebracht waaronder: Drinkwatervoorziening voor Brokopondo, opzetten van een vuilverwerkingsbedrijf ,opzetten van een ontwikkelingscentrum en het uitvoeren van educatie en gezondheidsprojecten.
Minister Dikan prees het initiatief van Rosebel Gold Mines om de lokale bevolking en de regering op de hoogte te stellen. Hij merkte op dat het eenmaal een feit is dat Rosebel Gold Mine zal moeten vertrekken maar dat er gewerkt wordt naar duurzame oplossingen voordat de multinational definitief stopt met het ontplooien van activiteiten.

NIEUWSBERICHTEN