vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Installatie opvolging Granman Gazon inzicht

12-01-2015

Gezagsdragers van de Okanisie te Diitabiki hebben op 7 en 8 januari een bezoek gebracht aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Het bezoek is om ondersteuning te vragen voor de installatie van de opvolger van wijlen Granman Matodja Gazon. In een ontmoeting met de directeur en staf van het ministerie onthullen zij de aanvangsdatum van de activiteiten te Poeketie, het dorp waar de Okansie Granman's worden geïnstalleerd. De juiste datum voor de installatie zal afhangen van de rituelen en de ceremonieën te Poeketie. De Okanisi bevolking wordt wel op 15 februari 2015 te Poeketie verwacht voor de rituelen en ceremonieën. De verwachting is dat de overheid een deel van de lasten op zicht neemt.
Hulp is gevraagd voor de rehabilitatie van het verbindingspad " foetoe pasie", materialen, gereedschappen en hulpmiddelen om in de behoefte van huisvesting en sanitair te voorzien. Voor de uitnodiging naar de verschillende stammen is brandstof en transport onmisbaar.
Volgens de secretaris van het kabinet van de Okanisie Granman, Jopi Matodja is een afstemming met de overheid belangrijk voor het faseren van de aangeboden hulp. Het ministerie heeft een commissie samengesteld, die de details verder met de delegatie zal afhandelen.
De Granman wordt gekozen en geïnstalleerd door zijn volk. De Surinaamse regering bekrachtigt de benoeming officieel en de Granman ontvangt van de Surinaamse overheid een vergoeding.
De Okanisie delegatie bestaat uit Wnd Granman Da Balong. Kapten Baaja Gazon, Basia Boi Kerrie, Basia Agasi en de secretaris van het kabinet van de Okanisie Jopi Matodja.
De delegatie keert tevreden terug naar huis.

Gaanman Gazon
Gaanman Gazon Matodja werd rond 1904 geboren. Deze charismatische leider van het trotse Aukaans volk is enkele maanden (bijkans 3 maanden) na zijn bekroning tot koning ingeslapen, op 1 december 2011. Hij werd door zijn volk op dinsdag 10 april 2012 ten grave gedragen.
Granman Gazon Matodja is de man geweest, die door oprechtheid, respect en gezag harten wist te winnen onder verwanten en vreemden. Met het oog op het scheppen van harmonie, elke kloof heeft weten te overbruggen en de eer altijd heeft weten te behouden aan zichzelf en zijn volk.
De kwaliteiten van Kownu Gazon Matodja zou het Aukaans volk graag willen terugzien in de toekomstige leiders. De rituelen en ceremonieën voor de installatie van zijn opvolgers zijn gepland voor 15 februari 2015.

 

NIEUWSBERICHTEN