vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Kruiers Centrale Markt Paramaribo krijgen facelift

14-08-2013

De bekende heren en nu ook dames, die zoeven onder de Centrale Markt Paramaribo (CMP) met een wagen om je vracht te vervoeren naar je auto of andere plek buiten de markt, hebben vanaf maandag 12 augustus a.s. een groen hesje aan met gele belettering. Dit is naar zeggen van marktmeester Stephanus Korendam, een van de vele acties die hij onderneemt om de markt milieu-en klantvriendelijk te maken.

Rechtszekerheid kruiers
Korendam, die van huis uit militair is geweest, stelt discipline op de eerste plaats en weet dat regelgeving vaak met weerstand gepaard gaat. Maar hij is zich bewust van dit alles en heeft op 7 augustus j.l. een werkbespreking gehad met de kruiers onder de markt om te communiceren over de nieuwe opzet van deze niet weg te denken groep arbeiders. Naar verluidt is de dienstleiding van de Centrale Markt, bezig te werken aan de rechtszekerheid van deze mensen, door ze te verenigen in een kruiers vereniging met leden registratie en alle beroepsformaliteiten. Hierdoor kunnen zij ook zaken doen buiten de markt om en is hun gezinsleven enigzins gedekt met zekerheden. "Het is niet je makkie om te werken en dan heb je geen zekerheid" zegt Korendam. Hij wil gaan naar dit moment omdat ordening ook het menszijn moet meenemen dan alleen maar letten op wet en recht.

Eenheidsprijs vastellen
De kruiers die nu nog niet echt gebundeld zijn, hebben elk hun eigen prijs voor de dienstverlening. Nadat zij in georganiseerd verband zullen werken, komen er eenheidsprijzen voor de dienstverlening. Die zullen komen te liggen tussen de SRD 2,50 tot SRD 5. De nu te hanteren prijzen variërend tussen de SRD 10 - SRD 15 komen dan weg te vallen met de tijd stelt Korendam. De klant moet ook plezier hebben om inkopen te komen doen onder de markt stelt de zeer gemotiveerde marktmeester.

Transparantie
Door het geven van hesjes aan de ongeveer 60 geregistreerde kruiers bij de marktmeester, is een aanzet om de 'illegale' kruiers te ontmoedigen hun werkzaamheden te doen. Vaakgnoeg zitten er onder die groep ook dieven. Klanten moeten niet zoeken naar een kruier met hun spullen zegt Korendam. Door het geven van een groen hesje met nummer voorin en de afkorting van de marktnaam CMP met wederom het nummer in het geel bedrukt, is het doen van aangifte door klanten bij ongeregeldheden simpel. Wie geen hesje heeft kan geen kruier meer zijn onder de markt, tenzij die zich laat registeren en in de toekomst lid wordt van de vereniging. Korendam zegt op de goede weg te zijn met zijn beleid en doet dit in afstemming met de DC Kasto van Paramaribo Noord-Oost, waardoor alles transparant blijft. De volgende stap die hij wil aanpakken los van de zaken die al in bedrijf zijn, is het wederom invoeren van de marktradio onder de Centrale Markt Paramaribo.


 

NIEUWSBERICHTEN