vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Launch handleiding: Duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkeling

21-10-2015

In de ballroom van het Lallarookhgebouw heeft de launch en overhandiging plaatsgevonden van de handleiding: Duurzaam bosbeheer en dorpsontwikkeling. Bij deze launch waren, naast de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, en de directeur van RO Ifna Vrede, warenook aanwezig de leden van het hoogste college van staat, mw. Pokie, dhr Asadang, dhr Kensenhuys en dhr. Zeeman, de deken van de Dc’s mw. Samsoedien, en de districtscommissarissen van Sipaliwini en Commewijne.


De handleiding is geschreven aan de hand van de tranining “Duurzaam bosbeheer voor dorpsontwikkeling” die van oktober 2013 tot april 2014 werd verzorgd door Tropenbos International met de Van Hall Larensteun Universiteit. Deze training stond in het kader van het beleid van Regionale Ontwikkeling die werkt aan het bevorderen en verbeteren van de leefomstandigheden in Inheemse en Marron dorpen. Vanuit die behoefte was het belangrijk om het personeel van RO en zes vertegenwoordigers van dorpsbesturen te trainen in bostechnische en participatieve sociale analyses van gemeenschappen in het binnenland. Het trainingsmateriaal vormt de basis van de handleiding die is uitgegeven.


Rudi van Kanten, directeur van Tropenbos International Suriname, haalde aan dat zijn team aan het nadenken werd gezet door de kritische opmerking van dc Samsoedien, namelijk: “als het project uitgevoerd wordt, wat dan?” De follow up van deze handleiding is dat het toegepast zal worden bij volgende trainingen in November waar er nog 6 dorpen zullen worden aangedaan. Bij deze training waren ook de boomkenners van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) betrokken. De trainees hebben ook geleerd om te werken met het GPS-systeem en om bomen te identificeren.


De minister van RO gaf aan zeer ingenomen te zijn met het feit dat er een handleiding is voor het verzorgen van trainingen in het binnenland. Ook gaf de bewindsman aan dat er ook nagedacht moet worden om niet slechts te blijven hierbij, maar ook een handleiding te maken voor het financieel beheer van de inkomsten uit de gemeenschapsbossen. Vanaf de houdkapvergunningen zijn overgegaan tot gemeenschapsbossen is het een heet hangijzer zegt Dikan.
Het geheel werd afgesloten en iedere organisatie die aanwezig was kreeg een exemplaar van de handleiding.

 

NIEUWSBERICHTEN