vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Minister Betterson bezocht grankuutu te Adjoema Kondre

13-01-2014

Dorpshoofden van het Marowijne gebied hebben minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling in het weekend voorgehouden wat er nodig is om hun dorpen leefbaarder te maken. Deze Marron en Inheemse dorpshoofden zeiden dat goed onderwijs, ontsluitingswegen, telecommunicatiefaciliteiten, krutu-oso's, aanmeersteigers; elektrificatie en gezondheidszorg de belangrijke schakels zijn voor de ontwikkeling van hun dorpen. De dignitarissen kijken ook uit naar een beter honorarium. Dit kwam zaterdag 10 januari naar voren tijdens een grankrutu in het marrondorp Adjoemakondre in het district Marowijne.

Districtscommissaris Theodorus Sondrejoe van Marowijne heeft de grankrutu georganiseerd om de dorpshoofden te informeren welke projecten zijn uitgevoerd, de tekortkomingen en de verwachtingen van 2014.
Hoewel in diverse dorpen projecten zijn uitgevoerd gaf de burgervader te kennen dat er onvoldoende middelen ter beschikking zijn gesteld om het werk in 2013 te verrichten. Hij hoopt dat voor het begrotingsjaar 2014 meer middelen vrijgemaakt zullen worden. DNA lid Bee beloofde alles in het werk te stellen om meer middelen voor het district Marowijne los te krijgen.
Minister Betterson en de DNA leden van het district Marowijne behoorden tot de gasten, die zijn uitgenodigd voor deze grankrutu.
Volgens de DC ontvangt hij slechts middelen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. "Ik kan werken, maar geef mij de middelen om het werk te doen", liet hij aan zijn gehoor weten.
Kapitein  Pané van Galibi  heeft de dorpshoofden op het hart gedrukt om niet langer op de overheid te wachten, maar locale mogelijkheden aan te grijpen om de dorpen tot ontwikkeling te brengen. "If yu go tan na Paramaribo yu o go sungu". Paramaribo is om kennis te halen voor de ontwikkeling van ons dorp benadrukt de kapitein. Minister Betterson voegde eraan toe dat de afdeling Ondernemerschap perspectieven biedt aan ondernemers. Met SAO is er een contract getekend om kleine ondernemers in de dorpen te trainen en met de SPWE hoe de administratie te ontwikkelen.
De bewindsman stelt verbetering in het vooruitzicht op de gebieden van de  versterking van het traditionele gezag en grondenrechten vraagstuk. Hij noemde de grondenrechten commissie onderleiding van Martin Misidjan, die zich moet buigen over dit vraagstuk.

 

NIEUWSBERICHTEN