vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Minister Dikan lost conflict gemeenschapsbos Witagron op

24-10-2016

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft in het weekend een slepende ruzie onder dorpelingen van Witagron (Kwinti-stam) opgelost. De bewindsman wist tijdens een krutu de verhitte gemoederen te bedaren en een oplossing te vinden die door beide partijen is aanvaard. De krutu duurde van zaterdag 22 tot en met zondag 23 oktober te Witagron in Sipaliwini.
Het conflict concentreerde zich rond kapvak 19 van het gemeenschapsbos dat is toegewezen aan het dorp. Twee groepen hadden argumenten aangedragen waarom zij het kapvak niet zouden opgeven. Uiteindelijk heeft de minister na afstemming met de rest van zijn delegatie besloten het omstreden kapvak 19 terug te vorderen. De opbrengsten uit de verkoop van hout uit dit kapvak zullen in het dorpsfonds worden gestort. Rondhout, dat al door een ondernemer was klaargezet voor transport, mag alsnog door hem worden verkocht. De twee groepen, die tegenover elkaar stonden, krijgen binnenkort elk een nieuw kapvak toegewezen.
Dikan zal een commissie instellen om toe te zien dat de gemaakte afspraken worden nageleefd. De commissie zal worden ingevuld door vertegenwoordigers van het Kabinet van de President, het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en van het districtscommissariaat.
De ministeriele delegatie bestond uit onder meer: Ronny Pansa (onderdirecteur Binnenland), Leeroy Jack (Minister Ondersteuning Team / afdeling Dorpsontwikkeling), Alice Jongaman (hoofd Dorpsontwikkeling), Sharissa Cicilson (Dorpsontwikkeling), Monique Pintoe (hoofd Onderzoek, Planning en Monitoring) en Kenneth Ajana (chef d’Cabinet Ministerie Regionale Ontwikkeling). De delegatie was aangevuld met een afvaardiging van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SSB), geleid door onder directeur Guno Malone.

NIEUWSBERICHTEN