vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Minister Dikan van Regionale Ontwikkeling brengt bezoek aan Brokopondo

17-10-2015

Bij zijn aankomst in district Brokopondo werd de minister van Regionale Ontwikkeling opgewacht door DC Yvonne Pinas. De leerlingen van O.S. Brokopondo hebben als welkom voor de bewindsman, een zeer creatief lied ten gehore gebracht. In het lied hebben de leerlingen de problemen van de school aangekaart, zoals betere schoollokalen en drinkwater gedurende de hele dag. De minister heeft toegezegd dat al hun wensen die op zo een kunstige manier onder zijn aandacht zijn gebracht zullen worden verwezenlijkt. In de multifunctionele zaal in Brokopondo Centrum heeft de minister de tijd genomen om zelf met de personen werkzaam op de bestuursdienst in contact te treden. DC Pinas zei dat ze soms moe wordt om alle problemen van het district te bespreken, maar gaf aan dat zij na het gesprek met minister Dikan weer hoop heeft gekregen. Ook vond de burgermoeder het prijzenswaardig dat de bewindsman zich onderscheidt door bij zijn kennismakingsbezoek mensen van het gebied persoonlijk te spreken en om de mensen ook in de gelegenheid te stellen om hem persoonlijk vragen te stellen. IMG_3507
De minister hield het personeel van de bestuursdienst voor dat ze een gediciplineerde korps zijn en een zuivere attitude van hen wordt verwacht. “Tyari yu srefi leki fa a wroko e eis, dan minister Dikan ow go ondersteun yu”. Verder zei de bewindsman dat Brokopondo veel potentie heeft, zoals mijnbouw (goud, hout, steenslag) en toerisme. Gezien de geografische ligging is Brokopondo centraal. Vanwege de ligging van het district zou Brokopondo een centrale rol moeten gaan vervullen. Hiervoor zijn volgens de bewindsman communicatie en overleg belangrijk om duurzame ontwikkeling tot stand te brengen.
Tijdens deze bijeenkomst heeft de minister de bewoners van het gebied ook voorgehouden dat het drinkwaterprobleem eveneens opgelost kan worden wanneer de bewoners bereid zijn te betalen voor de dienstverlening. Ook is de burgerparticipatie een belangrijke beleidsissue voor de minister van RO. En over de hele linie zal dat een van de prioriteiten zijn tijdens zijn bewind. Het is ook uitdrukkelijk gevraagd aan de bewindsman dat er bancaire faciliteiten komen in het district. De bewoners hebben de minister met klem naar een bankinstelling en een pinautomaat gevraagd. Het is namelijk zo dat voor het doen van bankzaken naar Para of Lelydorp of soms zelf naar Paramaribo afgereisd moet worden. Het zal voor de bewoners van het gebied ook een stukje veiligheid betekenen daar zij niet met grote bedragen geld die, voornamelijk verdiend worden in de mijnbouwsector, hoeven te lopen, maar die in bewaring kunnen geven bij een bankinstelling. De minister gaat bewerkstelligen dat bancaire faciliteiten binnen afzienbare tijd worden gebracht naar het gebied. Het bezoek van de minister is zaterdag voortgezet met een krutu met het traditioneel gezag. De bewoners van het district Brokopondo zijn Saramacaners, Aucaners en Matuariërs.

NIEUWSBERICHTEN