vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Minister Dikan van Regionale Ontwikkeling ontvangt Chinese topdelegatie ter voorbereiding van ontwikkelingsprojecten in Suriname

11-09-2015

Op vrijdag 11 september 2015 heeft minister Dikan een Chinese topdelegatie van de Hong Kong Special Administrative Region (HKSAR) ontvangen. De honorair consul van Suriname binnen de HKSAR, dhr Jim Lok, spant zich al langer dan twintig jaar in om de bilaterale relatie tussen Suriname en China te versterken. In het kader van de versterking van de onderlinge relaties heeft de honorair consul een delegatie afgevaardigd om de minister van Regionale Ontwikkeling een bezoek te brengen. De delegatie bestond uit dhr Peter Lo (consulaat van de Republiek Suriname in Hong Kong), dhr Daniel Liu, dhr Yu Zhu, en dhr Paul Liu, allen vertegenwoordigers van het departement van Commerciële en Handelsbetrekkingen van het consulaat van Hong Kong. Voor de verdere bevordering van de onderlinge relaties is de delegatie zich aan het oriënteren in Suriname om de mogelijkheden voor investeringen en handel te bekijken.
Minister Dikan heeft aan de delegatie voorgehouden dat het ministerie van Regionale Ontwikkeling, gezien haar taakstelling, het ministerie van Suriname genoemd mag worden. Hij maakt zich sterk om de taakstelling van het ministerie nieuwe energie in te blazen. Hierin komen ook de onderlinge relaties met bevriende naties aan de orde. Vanwege de achtergrond van minister Dikan, de bewindsman was diplomaat op het consulaat van Suriname in Frans Guyana, is hij bijzonder voorstaander van relaties waar beide landen er voordeel aan hebben. Zolang de relaties het beste met elkaar voorhebben zal minister Dikan zijn volledige ondersteuning geven. Ook hield de minister de delegatie voor dat het binnenland speciale aandacht verdient. De overheid is thans bezig om de randvoorwaarden te scheppen zodat ook het zaken doen in het binnenland zeer aantrekkelijk wordt. De bewindsman haalde aan dat te Snesikondre, Stoelmanseiland en Atjoni, meerdere centra zullen worden opgezet om de belangrijkste overheidsdiensten daarginds te vestigen. Het zal voor de bewoners een hele grote hulp zijn, daar zij niet meer voor diensten van de overheid de reis naar Paramaribo hoeven te ondernemen. Ook dit is stimulerend voor de productie en de werkgelegenheid in de gebieden. De minister heeft de delegatie uitgenodigd om samen met hem naar het binnenland te gaan om een beeld te hebben hoe het binnenland eruit ziet en om na te gaan welke investeringsmogelijkheden er zijn voor Hong Kong in het binnenland. Eveneens heeft de delegatie een beroep op de minister gedaan een bezoek af te leggen aan China.
De delegatieleider dhr. Peter Lo, prees de minister voor zijn gastvrijheid en wenste hem verder alle succes toe bij het uitvoeren van zijn nieuwe ambt als minister.

NIEUWSBERICHTEN