vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Minister RO brengt boodschap van solidariteit op begrafenis granman Forster

15-05-2017

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft  op zaterdag 13 mei , namens de regering van de Republiek Suriname, de begrafenis van Samuel Forster, granman der Paramaccaners, op Langatabiki bijgewoond. Forster is op 10 mei op 67-jarige leeftijd, na een langdurig ziekbed in Paramaribo ingeslapen. De bewindsman heeft de gemeenschap van het binnenland geprezen voor de manier waarop alle stammen hebben samengewerkt sinds het verscheiden van de stamleider, tot aan zijn begrafenis. Praktisch alle stammen hadden een officiële delegatie afgevaardigd, naast de talrijke stamleden op eigen initiatief waren toegestroomd om Forster de laatste eer te bewijzen. Hij heeft de hoop uitgesproken dat deze eenheid manifest blijft, ook wanneer het straks tijd is om een nieuwe leider aan te wijzen. De minister vroeg de Pamaka stam tijdens een dienst, voorafgaand aan de ter aarde bestelling, om deze solidariteit in alles mee te nemen.
Minister Dikan herinnert zich Forster als een man met een mooie voor de Paramaccaners en hun regio. Hij zou verschillende ideeen hebben gehad hoe, samen met de overheid, ontwikkeling te brengen in dat gebied. De bewindsman had in de enkele ontmoetingen die hij had met de granman, voordat hij door ziekte werd getroffen, toegezegd dat de overheid hem en zijn stam volledige wilde steunen om de beoogde doelen te bereiken. ‘’We staan nog steeds klaar om Pamaka te steunen. Er zijn veel mogelijkheden, wij als overheid willen die samen met de gemeenschap benutten,” aldus minister Dikan na afloop van de begrafenisrituelen. Hij zegt dat de potenties van het Paramakka gebied goed aansluiten op het beleid dat door de regering is uitgestippeld om de armoede landelijk te bestrijden, maar vooral op manier waarop het ministerie denkt werkgelegenheid en productie te stimuleren in het binnenland.
De minister en zijn gevolg waren donderdag op Langatabiki aangekomen, en ze waren maandag terug in Paramaribo. Dikan werd tijdens de missie bijgestaan door onder meer: Margaretha Malontie (dc Sipaliwini – Bestuursressort Pamaka / voorzitter Commissie Pamaka Granman), Kenya Pansa (dc Brokopondo), Yvonne Pinas (dc Boven Saramacca), Wensley Misiedjan (directeur Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland).

NIEUWSBERICHTEN