vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Openbare Markt te Moengo opgeknapt

28-01-2013

Op zondagavond 27 januari is op het Commissariaat te Moengo een informatie meeting belegd met  toekomstige standhouders van de Openbare Markt te Moengo. De groep standhouders bestaat uit, vroegere standhouders, huidige verkopers langs de straat en nieuwe standhouders. De markt telt 86 stands.
Na de binnenlandse oorlog in de jaren tachtig is de markt van Moengo niet meer gebruikt en verloederd geraakt.De Markt Te Moengo

Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling is in 2012 ertoe overgegaan deze weer helemaal op te knappen. De markt wordt in fasen opgezet. De eerste fase, het geheel opnieuw opzetten van de markt, is reeds afgerond. Thans gaat fase 2 in, welke inhoud de verfraaiing erom heen en wel het bestraten van de omgeving, het aanleggen van een steiger, het beplanten met schaduwbomen en het plaatsen van verlichting in de omgeving. De aanbesteding voor fase 2 wordt in de maand februari gehouden en de planning is om in mei dit jaar de markt te openen. 

Op de bijeenkomst van zondag waren er ongeveer 50 personen aanwezig. Het bestek voor verfraaiing van de omgeving werd uitgelegd aan de aanwezigen. Verder zijn de organisatie van de markt, standgelden, diverse markt producten en het toeristisch attractief maken van de markt besproken. Scholen zullen benaderd worden om muurschilderijen te maken en er zal een prijsvraag gekoppeld worden aan de naamgeving van de Markt.

Participatie
Er was een actieve participatie van de aanwezigen en er waren vragen omtrent mogelijkheid voor overdracht van oude vergunning op naam van hun kind, toezicht op verkoop van groentewaren in winkels, omdat deze de verkoop op de markt kan tegenwerken, en wijze van toewijzing van de stands. Op het eind van de avond werd uit de standhouders 8 vrijwilligers geïnstalleerd die de aan te stellen marktmeester zal moeten bijstaan bij onderhoud en het verder ontwikkelen van de markt en omgeving. Deze vrijwilligers krijgen van het Projectbureau Decentralisatie (DLGP) een training in communicatie en conflicthantering.

In oktober 2012 is de Commissie Burgerparticipatie en Voorlichting ingesteld, bestaande uit vertegenwoordigers van het Commissariaat, Districtsbestuur, DR, RR en NGO-sector. Zij hebben een 'Communicatie en Participatie Plan markt Moengo' opgesteld en voeren deze uit. Er zullen meerdere meetings belegd worden met de standhouders en verder ook met andere doelgroepen zoals het traditioneel gezag, NGO's, georganiseerde vrouwelijke landbouwers, jongeren etc.

Het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en het Projectbureau Decentralisatie (DLGP) financieren het project respectievelijk met middelen uit de centrale begroting en middelen beschikbaar voor de markten uit DLGP2.

 

 

 


 

NIEUWSBERICHTEN