vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Rouwperiode Granman Matodja Gazon wordt afgesloten

18-04-2013

Dritabiki, van heinde en verre komen er gasten, familie en vrienden. De rouwperiode van de gezaghebbende Granman Matodja Gazon wordt afgesloten.  Het ritueel is woensdagmiddag 17 april van start gegaan. Met ritmische patronen communiceren de nakomelingen met hun voorouders middels de apinti-dron . Met een pittige plengoffer door enkele grafpriesters (kelepisi) wordt de kee-osuvoor geopend verklaard. De vrouwen in de kee-osubarsten in tranen los. Onder hen bevinden zich ook de weduwen van de overleden Granman.

De volgende dag vindt de "fong-keng"ritueel plaats. Jonge mannen en vrouwen stampen in koor suikerriet in een speciale stamper. Het sap van het suikerriet wordt geconserveerd tot wijn voor het kleurrijke feest.

In de avond van 18 op 19 april worden boze geesten buiten het dorp gezet. Als teken van zuiverheid is de kifungain de omtrek van de waterkant geplaatst. Dat zijn de geel groene palmbladeren. Dan breekt het feest los.

Brandhout voor het klaarmaken van traditionele gerechten wordt uitbundig binnengehaald door tal van versierende korjalen op de rivier. De korjalen varen met dansende mannen en vrouwen op de rivier.

Tot de volgende ochtend wordt er uitbundig gezongen, gedronken en gedanst.

Na de "bookode en de kisi osu"wordt de rouwperiode van Gaaman Da Gazon Matodja definitief afgesloten.

De Granman overleed op 1dec 2011 in het Diakonessenziekenhuis. Hij is op 10 april 2012 ten grave gedragen in de omgeving van Poeketie. Na een jaar van rouw is ook deze periode nu afgesloten.

NIEUWSBERICHTEN