vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Stam der Saramaccaners presenteert waarnemend Granman Konu Pavion aan Minister Betterson

09-04-2015

Op woensdag 8 april 2015 is in Asewatono de grote familie van de Matjaw Lo, die verantwoordelijk is voor de voordacht van de granman der Saramaccaners bijeengekomen. Op deze bijeenkomst waren ook de minister van Regionale Ontwikkeling, dhr Stanley Betterson, de kapiteins, hoofdkapiteins en basja’s van alle Saramaccaanse dorpen van het Boven-Suriname gebied aanwezig.Minister Betterson tijdens kennismaking waarnemened gramman Saramaccaners Deze bijeenkomst werd voorgezeten door dhr. Erney Landveld, dhr Richene Libretto en mw. Monique Pintoe in de hoedanigheid van lid van de Commissie bemiddeling Opvolgingsgeschil traditioneel gezag der Saramaccaners.
Geheel en al volgens de jarenlange traditie, is op deze bijeenkomst de waarnemend Granman, dhr Konu Pavion, aan de minister voorgesteld. De voornaamste taak van de waarnemend Granman is thans om de lopende zaken af te ronden en de familie te ondersteunen bij de Pur Blaka, het ritueel van de afsluiting van de rouwplechtigheden van de overleden granman Belfon Aboikoni.
Binnen de stam der Saramaccaners was er onenigheid ontstaan over de opvolging van granman Aboikoni. Een groep die zichzelf de “12- Lo’s” noemt zegt dat het granmanschap moet rouleren tussen de verschillende Lo’s. Richene Libretto voorzitter van de commissie heeft aangegeven dat het traditie is die dateert vanaf 1898 dat de granman altijd uit de Matjaw Lo afkomstig is. Bovendien zegt Libretto dat er geheel buiten de traditie om gehandeld is door de groep van de 12 Lo’s waardoor de regering niet weet hoe hiermee om te gaan.
Minister Betterson heeft zich op deze bijeenkomst neutraal opgesteld en heeft aangegeven, als vertegenwoordiger van de regering, geen partij te trekken in deze. Eerder heeft de minister aangegeven dat als er ontevredenheid heerst en zaken anders aangepakt moeten worden, dit gebeurt middels het bereiken van consensus op een gran krutu. Voor zover de bewindsman het weet is er geen gran krutu geweest die de traditie kan veranderen. Volgens de traditie kan er pas een nieuwe granman worden aangewezen wanneer de rouwplechtigheden rond het overlijden van de vorige granman zijn afgesloten. De waarnemend granman die is voorgesteld aan de minister gaat samen met de groep Saramaccaners en de Matjaw Lo deze plechtigheid organiseren. Daarna zal geheel volgens de traditie door de sleutelfiguren van de Matjaw Lo de beslissing worden genomen wie de nieuwe granman der Saramaccaners wordt.

NIEUWSBERICHTEN