vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
REGIONALE ONTWIKKELING


Zonne-energie voor huishoudens te Gunzi

13-05-2013

Het verbeteren van de leefomstandigheden voor de bewoners in het binnenland, is het doel van het zonne energie project. Dit zogeheten 'Solar Project' houdt in het bijzonder in: het zorgen voor 24 uur stroom in het gebied. Deze stroom moet de bewoners in staat stellen om per huishouden tenminste licht, ventilator, radio te kunnen hebben of gebruiken en een mobiele telefoon te kunnen opladen. Om de verbetering te verwezenlijken zullen 50 (vijftig) huishoudens in het dorp Gunzi in het Boven-Suriname gebied, als pilot worden gebruikt voor het installeren van 15kw Solar installatie systeem. Om dit te kunnen realiseren is een team van de Anton de Kom Universiteit (ADEK) in een voorbereidende fase bezig geweest met het in kaart brengen van de ligging waar de zonne panelen geplaatst kan worden. Naar zeggen van professor Naipal van de ADEK is het belangrijk dat de ligging goed wordt ingeschat om de zon op te kunnen slaan. Het gaat hier om voldoende zon die zich gedurende de ochtend tot middag ontwikkelt.

Tijdens een vergadering (krutu) met de lokale gemeenschap van Gunzi, op vrijdag 10 mei, heeft een delegatie van diverse instanties uit Paramaribo gewezen op het belang van het hebben van stroom gedurende de hele dag. Met dit proefproject, op initiatief van het Kabinet van de President van de Republiek Suriname, wordt wederom een van de doelstellingen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling gerealiseerd. Het project houdt in dat na instemming van de dorpsgemeenschap te Gunzi, men overgaat tot het voorbereiden van de bouw van een opslagruimte. Nadien worden lokalen getraind door het team van de Stichting Arbeids Ontwikkeling (SAO) om de aansluiting op de zonne-energie in huis, zelf te kunnen doen alsook de onderhoud. Tegen 26 juni kunnen de 50 gezinnen te Gunzi gebruik maken van wat men noemt het Solar power energy systeem.

De gemeenschap van Gunzi, één van de transmigratie dorpen, voelt zich vereert, maar liet zich kritisch uit over het laten uitvoeren van dit project in het gebied. Het samendoen en betalen voor de op te wekken energie, is geen probleem voor de ruim 200 personen die in Gunzi wonen. De bouw van de ruimte voor de zonnepanelen die ook door de lokale gemeenschap gerealiseerd moet worden zien zij als burgerparticipatie zegt Kapitein Arie Donoe. Tijdens de krutu werd het accent ook gelegd op de zorg voor veiligheid van het apparatuur.

NIEUWSBERICHTEN