vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
VOLKSGEZONDHEID


BOG verruimt mogelijkheden voor muskieten-onderzoek

05-10-2016

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg heeft een Insectarium, oftewel een insecten-kweekruimte, opgezet waarin het veilig Aedes muskieten kan kweken. Aedes muskieten kunnen virussen zoals Dengue-, Chikungunya- en Zika-virus overdragen op de mens. De belangrijkste strategie voor de bestrijding van de ziekten die door deze virussen worden veroorzaakt, is het opruimen van broedplaatsen van de Aedes muskiet. Wanneer er sprake is van een uitbraak of epidemie worden er aanvullend insecticiden gebruikt om de locale muskietenpopulaties neer te slaan en zodoende de virus-transmissie te onderbreken. 
Het gebruik van insecticiden voor muskietenbestrijding brengt het risico met zich mee dat de muskieten insecticide-resistentie ontwikkelen. Resistente muskieten gaan niet dood wanneer zij in contact komen met bepaalde insecticiden. Een bestrijdingsprogramma is alleen effectief wanneer er insecticiden worden gebruikt waarvoor de muskieten gevoelig zijn. Het is daarom belangrijk dat er een continue monitoring plaatsvind van de insecticide resistentie status van de muskietenpopulaties in verschillende gebieden. Voorheen werd dit gedaan door muskieten-eitjes die in de gebieden werden verzameld op te sturen naar regionale instituten zoals het Institute Pasteur in Cayenne of het Caraïbische Agentschap voor Openbare Gezondheidszorg in Trinidad (CARPHA). De muskieten-eitjes werden daar gekweekt tot volwassen muskieten die vervolgens werden getest op insecticide-resistentie. De resultaten werden naar Suriname gestuurd. 
Met het nieuwe Insectarium is het BOG nu in staat zelf, veilig, de muskieten uit het veld te kweken en nieuwe generaties aan te maken die in Suriname getest kunnen worden op insecticide-resistentie. Hierdoor kunnen er vaker resistentie-testen worden gedaan met muskieten van verschillende gebieden. Het Insectarium werd gerealiseerd met support van de Pan American Health Organization (PAHO) en van het cooperatie-project tussen het Ministerie van Volksgezondheid en het Franse ontwikkelingsfonds l’Agence Française de Développement (AFD). Voor de training van het BOG personeel werd ondersteuning verkregen van het Institute Pasteur in Cayenne. De training startte op 19 September en word op 5 October aanstaande afgerond. In totaal werden 6 mensen van het BOG getrained in het opzetten en onderhouden van de muskietenkweek. De focus van de training was op het kweken van muskieten van ei tot volwassen exemplaar op een gestandardizeerde, veilige en gecontroleerde manier. Hierdoor kunnen de grote aantallen muskieten van dezelfde leeftijd worden geproduceerd die nodig zijn om de insecticide resistentie testen uit te voeren.

NIEUWSBERICHTEN