vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
VOLKSGEZONDHEID


Financiële donatie China aan Surinaamse overheid voor strijd tegen Zika

20-04-2016

De Chinese overheid heeft een financiële donatie ter waarde van 1 miljoen Amerikaanse dollar gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid om de strijd tegen het zika virus verder aan te pakken. De ondertekening vond plaats tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de Chinese ambassadeur Yang Zigang onder toezicht van de volksgezondheid minister Patrick Pengel en minister Badrising Niermala van Buitenlandse Zaken. De ondertekening vond plaats op het ministerie van Volksgezondheid.

De ambassadeur van China gaf aan dat sinds de uitbraak van het zika virus, de regering alle moeite heeft gedaan om dit virus aan te vechten. De positieve resultaten die daarom niet uitbleven zijn de inzet van personen uit alle sectoren die gezamenlijk de strijd tegen dit virus zijn aangegaan. Het is volgens de ambassadeur een duidelijk bewijs van solidariteit van de twee landen.

De volksgezondheid minister geeft aan blij te zijn met de geste van China en zegt dat het geld zeker gebruikt zal worden voor het doel waarvoor het bestemd is. Wij willen deze muskiet van onze werk en woon omgeving elimineren. Daarom zal de voorlichting en de alertheid van het ministerie en BOG opgevoerd worden.

In juli 2015 werd Suriname voor het eerst geconfronteerd met het Zika virus als nieuwe ziekte dat word overgebracht door de Aedes Agytpi muskiet. Dit virus vormt een bedreiging voor de volksgezondheid, vanwege de mogelijke schadelijke gevolgen voor pasgeborenen en volwassenen met chronische ziekten. Tegen het eind van november in het zelfde jaar, na de eerste bevestiging dat Zika in Suriname is, heeft het ministerie van volkgezondheid met andere belanghebbende, direct actie ondernomen om gezamenlijk de strijd tegen de ziekte aan te gaan. 

NIEUWSBERICHTEN