Overheid


Laatste stakeholders meeting voor malaria eliminatie plan

10-10-2017

Het doel van deze bijeenkomst dat gehouden werd op 5 en 6 oktober, is om het definitieve ontwerp Malaria Eliminatie Plan te herzien en de Malaria Eliminatie Strategie van Suriname te starten.

Tijdens een stakeholdersmeeting op 5 oktober is de nationale eliminatie strategie 2018 -2022 besproken met alle belanghebbenden,  zodat een ieder input kon geven aan het eindproduct. Dit finaal product is op 6 oktober gepresenteerd aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Aansluitend daarop heeft de Volksgezondheidsminister het finale plan ook ondertekend en zal deze vervolgens overgedragen worden aan de vicepresident van de Republiek Suriname. ‘Het eliminatie plan voor Suriname houdt in dat wij gaan voor nul malariagevallen. Verder richtten wij ons op de hoge risico groepen, namelijk de goudmijn populaties in het binnenland en met name de goudmijners die heen en weer reizen tussen het binnenland en gebieden in het buitenland die te maken hebben met malaria, zoals Frans-Guyana’, zei Helene Hiwat, coördinator van het malaria programma. Het malaria surveillance rapport van Suriname toont een daling van 97% van de Inheemse overbrenging over de periode 2000-2015. Er waren 376 gevallen van malaria en nul (0) overlijden voor het jaar 2015. Na deze opmerkelijke vooruitgang is Suriname een van de 21 doellanden die door de WHO Global Technical Strategie (GTS) geïdentificeerd is om nul malaria transmissies te hebben in 2020.

De volgende stap is de eliminatie van de strategie waarbij de Global Fund als belangrijke donor is geïdentificeerd. Sinds 2005 Suriname helpt dit fonds ons land om bepaalde activiteiten uit te voeren. De Global Fund heeft zich weer gecommitteerd aan nog eens 3 jaar ondersteuning. Samen met deze donor, de nationale overheid en andere supporters,  internationaal en nationaal, die er zijn zullen de activiteiten opgevoerd worden. Suriname is heel dichtbij eliminatie, het doel is dat malaria geëlimineerd moet zijn in 2020 en dat er vervolgens de certificering aangevraagd zal worden bij de WHO. Suriname heeft intussen twee awards gewonnen van de PAHO als “Malaria Champions of the Americas” .

NIEUWSBERICHTEN