vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
VOLKSGEZONDHEID


Ministeries van Defensie en Justitie en Polite ontvangen Nationaal Suicide Preventie- en Interventie plan

07-09-2016

Op woensdag 7 september 2016 vond op het ministerie van Volksgezondheid de overhandiging plaats van het Nationaal Suicide Preventie- en Interventie plan in het kader van wereld suicide preventie dag op zaterdag 10 september 2016. Het plan werd door de minister van Volksgezondheid Patrick Pengel overhandigd aan vertegenwoordigers van het Ministerie van Justitie en Politie, mw. Chin A Fat,  het Ministerie van Defensie, Dominee Stewart en de Centrale Inlichtingen en Veiligheidsdienst (CIVD) mw. Blijdt.

De minister gaf aan dit plan te overhandigen aan de gelederen van deze ministeries omdat het belangrijk is om op interdepartementale niveau te werken aan suicide preventie onder hun manschappen. Zeker in deze tijd staan de manschappen van deze ministeries onder nog meer stress dan normaal. Stress is een onderliggende oorzaak voor veel psychisch leiden en kan uiteindelijk leiden tot suïcidaal gedrag.

Suïcide gevallen door middel van het gebruik van een vuurwapen betrof in 2012 en 2013 allen leden van een gewapende macht. Volgens voorlopige cijfers van Korps Politie Suriname (en Korps Penitentiarie Ambtenaren) hebben zich in 2014, 5 personen zichzelf van het leven ontnomen middels een vuurwapen en 1 in 2015. Bij het Nationaal Leger en het Korps Militaire Politie waren dat voor de jaren 2014 en 2015 respectievelijk 1 om 1.

Het Ministerie van Justitie en Politie heeft als eerste het initiatief heeft genomen om contact op te nemen met de coördinator geestelijke gezondheidszorg van het Ministerie van Volksgezondheid om samen na te gaan hoe ze voor het personeel van het ministerie van justitie en politie een suïcide preventie en interventieplan zouden kunnen opstellen. En samen kwamen ze tot de conclusie dat het ministerie van defensie niet in dit plan mag ontbreken.

Aanstaande zaterdag, 10 september, is het wereld suïcide preventie dag, en de minister wilde deze kans grijpen om gewag te maken van deze overhandiging, zodat aan alle burgers in het algemeen, en de manschappen van Justitie en Defensie in het bijzonder wordt getoond dat suicide preventie ons menens is.

NIEUWSBERICHTEN