vlag en wapen republiek Suriname

MINISTERIE VAN
VOLKSGEZONDHEID


Suriname towards Malaria elimination

26-04-2016

Ieder jaar wordt op 25 April Wereld Malaria Dag herdacht. Dit jaar is het thema: “Ending Malaria for good”. Dit thema sluit bijzonder goed aan op de situatie in Suriname, waar op dit moment malaria al zo goed als uitgeroeid is.  Wereld Malaria Dag werd in 2007 ingesteld door de lidstaten van de WHO. Het evenement benadrukt de noodzaak van lange-termijn investeringen en politieke inzet voor het bestrijden van malaria. Het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid organiseerde in dit verband de workshop: “Suriname towards malaria elimination”.

Het doel van de workshop was om samen met alle stakeholders die betrokken zijn bij de malaria preventie en -bestrijding in Suriname in discussie te gaan over de behaalde resultaten tot nu toe en de uitdagingen voor het bereiken van malaria eliminatie.

Malaria is nog steeds een groot problem in de wereld. Ongeveer de helft van de wereld populatie loopt nog risico tot het krijgen van deze ziekte. In Suriname is de afgelopen 15 jaar het aantal malaria cases gereduceerd met 95%. Grote delen van het land zijn al langere tijd malaria-vrij. Malaria komt echter nog wel voor in bepaalde goudmijn-gebieden waardoor het risico bestaat voor herintroductie vanuit de goudwinningsgebieden naar de dorpen waar geen malaria-transmissie meer plaatsvindt.

Het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid is daarom continu bezig met het geven van voorlichting, het aanbieden van malaria-testen en het voorzien van medicijnen en klamboes in risico-gebieden.  Dr. Hedley Cairo gaf in een presentatie een uiteenzetting van de situatie rondom malaria in het binnenland (goudvelden) en hoe die aangepakt zou kunnen worden. Betrokkenheid van alle stakeholders is essentieel voor een succesvolle aanpak. In dat kader werd het national thema voor de Wereld Malaria Dag een beetje aangepast tot: Ending Malaria for Good, Together. 

NIEUWSBERICHTEN