Overheid


Vrouwen en Diabetes

17-11-2017

‘Wereld Diabetes Dag’ werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. In 2007 heeft ‘Wereld Diabetes Dag’ voor het eerst plaatsgevonden onder auspiciën van de Verenigde Naties.

Diabetes is een chronische ziekte die optreedt wanneer de alvleesklier niet voldoende insuline aanmaakt of wanneer het lichaam de insuline die het produceert niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Hyperglykemie of verhoogde bloedsuikerspiegel is een veelvoorkomend effect van ongecontroleerde diabetes en leidt na verloop van tijd tot ernstige schade aan veel van de systemen van het lichaam, met name de zenuwen en bloedvaten.

Diabetes neemt wereldwijd epidemische vormen aan, en ook in Suriname zien we een enorme groei van dit probleem. Volgens de WHO is het aantal volwassenen met Diabetes sinds 1980 bijna verviervoudigd. Diabetes is een ongeneeslijke ziekte die bij onvoldoende of verkeerde behandeling kan leiden tot zeer ernstige complicaties of zelfs dodelijk kan zijn. 2 van de 5 vrouwen met diabetes zijn in de vruchtbare leeftijd.

Vrouwen met diabetes type 2 hebben een 10 keer groter risico op hart- en vaatziekten dan vrouwen die deze aandoening niet hebben. Onderzoek in een vroeg stadium is belangrijk voor vrouwen. Dat kan tevens complicaties gedurende de zwangerschap verminderen. Men is niet jong genoeg om zich te laten testen op diabetes.

Het beleid van het ministerie van Volksgezondheid is er op gericht om vrouwen in de reproductieve fase 4 al heel vroeg te informeren in de pre-conceptionele zorg die nu gestimuleerd wordt. Dit houdt o.a in dat er voorlichting wordt gegeven over het belang van vroege screening en diagnostiek. Bij de prenatale zorg zijn er verschillende momenten om de vrouwen de informatie en begeleiding te geven over o.a diabetes mellitus.

Daarom wordt er gestimuleerd gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, behoud van een normaal lichaamsgewicht en vermijden van tabaksgebruik en alcohol zijn manieren om het ontstaan van diabetes type 2 te voorkomen of uit te stellen. Diabetes is goed onder controle te houden met de juiste begeleiding, meldt het ministerie van Volksgezondheid in een persverklaring.

NIEUWSBERICHTEN