Overheid


Wereld Gezondheidsdag

08-04-2016

Wereld gezondheidsdag word jaarlijks op 7 april wereldwijd gevierd. Deze dag markeert de oprichting van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) in 1948. Elk jaar wordt een thema gekozen om een prioriteitsgebied binnen volksgezondheid in de hele wereld te benadrukken.  Het thema voor dit jaar is diabetes (suikerziekte).

Op verschillende lokaties heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met  organisaties zoals Stibula en ProHealth activiteiten georganiseerd rond dit thema. Stichting Buurthuis Latour (Stibula) is al 49 jaar bezig met het organiseren van voorlichtingsactiviteiten voor de gemeenschap aldaar. Op 7 april kon de lokale gemeenschap al vanaf zeven uur smorgens in het buurtcentrum terecht om bloedsuikergehalte, bloeddruk en gewicht te laten opmeten en meedoenaan een fietstocht en een wandelloop. De heer Wilgo Koster, coordinator van Stibula, gaf aan blij te zijn met de opkomst. “Fietsen is een van de dingen die ik stimuleer omdat het goed is voor de gezondheid.” 

De directeur van Volksgezondheid Maureen Wijngaarde-van Dijk, die het startsein van de fietstocht deed, gaf in haar toespraak aan blij te zijn om samen met de bewoners van Latour en omgeving de jaardag van WHO te vieren. ”Suikerziekte is geen ziekte die je moet hebben, maar de ongezonde manier van eten kan de oorzaak zijn om deze ziekte te krijgen namelijk: een overvloed aan suiker en vet, maar ook weinig tot helemaal niet bewegen. Laten wij daarom met ons allen ervoor zorgen dat we niet alleen vandaag bewegen en gezond eten maar het tot een gewoonte maken”. 

In de binnenstad nabij Spanhoek kon men zich ook begeven voor het meten van hun  bloedsuikergehalte, bloeddruk en gewicht. Er is ook voorlichting gegeven over een gezonde leefstijl. Om de dag goed af te sluiten werd in Castle  ARThrese presentaties gehouden voor genodigden uit het bedrijfsleven over de gezondheidsstatus van de Surinamer en de rol van het bedrijfsleven daarin.

Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 verviervoudigd naar 422.000.000 volwassenen, waarvan de meeste in lager- en middeninkomenslanden wonen zoals Suriname. Factoren die voor deze dramatische stijging zorgen zijn ondermeer overgewicht en obesitas. Een groot deel van de diabetes gevallen kan worden voorkomen. Eenvoudige levensstijl veranderingen blijken effectief bij het voorkomen of vertragen van het ontstaan ​​van type 2 diabetes. Een normaal lichaamsgewicht behouden, regelmatige lichaamsbeweging en gezond te eten kan het risico op diabetes verlagen.

Diabetes is in Suriname de 4e voornaamste doosoorzaak met ongeveer 11% van de bevolking die leeft met diabetes. Het Ministerie van Volksgezondheid, ondersteund door de PAHO,  heeft als een van haar beleidsprioriteiten het voorkomen van diabetes waar mogelijk, en indien dit niet mogelijk is, om complicaties te beperken en de kwaliteit van leven te maximaliseren.

 

NIEUWSBERICHTEN