De wet Algemeen Pensioen 2014 is bedoeld om een verplichte Algemene pensioenregeling in te voeren die recht geeft op pensioen, bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
De pensioengerechtigde leeftijd in Suriname is 60 jaar.
De Wet Algemeen Pensioen 2014 treedt op 8 december 2014 in werking.
Er zijn vier soorten pensioenen volgens deze wet: - Algemeen pensioen ( 100 %) - Partnerpensioen ( 70%) - Wezenpensioen ( 70%) - Invaliditeitspensioen ( 100%)
De pensioenrechten worden vanaf de inwerkingtreding opgebouwd en hebben geen terugwerkende kracht.
Het recht op pensioen ontstaat als er ten minste vijf jaren premie is betaald.
Alle ingezetenen die werken in Suriname moeten pensioen storten.
Premie is een maandelijks aan een pensioenfonds te betalen bedrag, bestemd voor de financiering van een pensioen.
In het geval van een dienstbetrekking wordt de premie voor het pensioen door zowel de werknemer als de werkgever betaald. In geval van een dienstbetrekking betaalt de werkgever minimaal 50% van de premie en de werknemer maximaal 50% (Bijvoorbeeld: over een maandloon van SRD 1.000 wordt 3% (SRD 30) gestort in het Algemeen Pensioenfonds; de werknemer draagt maximaal 50% (SRD 15) bij en de werkgever minimaal 50% (SRD 15).
Zelfstandigen dienen zich verplicht te melden voor een pensioenregeling.
Deze twee uitkeringen staan los van elkaar. Zestigplussers die op z’n minst 60 maanden premie hebben gestort hebben recht op maandelijkse minimale uitekering van 825 SRD. Dat is 525 SRD aan AOV, en 300 SRD minimaal aan pensioen.
Het Algemeen Pensioenfonds is ingesteld voor het beheren van de Algemene pensioenen.
Het Algemeen Pensioenfonds is onder meer belast met het registreren van de deelnemers via werkgevers en zelfstandigen, het innen van de premies, en het uitkeren van de pensioenen, en het beleggen en beheren van de premies.