Huwelijk

Huwelijk

 1. Wat zijn de vereisten voor het aangaan van een huwelijk.

  De vereisten om in het huwelijk te treden zijn;  u bent ongehuwd; de is man 17 jaar of ouder en de vrouw is 16 jaar of ouder, u heeft toestemming van de ouders indien de leeftijd van 21 jaar nog niet is bereikt. Indien u eerder gehuwd was dient u een bewijs van de huwelijksontbinding, overlijdensakte, echtscheidingsakte of verstotingakte  in te dienen.

 2. Waar doe ik de huwelijksaangifte?

  De aanstaande echtgenoten doen samen de aangifte bij het Bureau voor Burgerzaken van de woonplaats van één van hen.

 3. Hoe doe ik een huwelijksaangifte als één der partijen in het buitenland woonachtig is?

  Als één van de aanstaande echtgenoten in het buitenland woont en niet aanwezig kan zijn voor de aangifte dan kan er vooraf aangifte gedaan worden door middel van een gelegaliseerde schriftelijke verklaring tot aangifte van het huwelijk van het land van afkomst. 

 4. Wat geef ik aan bij de aangifte van een huwelijk?

  Bij de aangifte van een huwelijk dient u aan te geven op welke manier het huwelijk voltrokken moet worden.
  Een burgerlijk huwelijk wordt voltrokken door de ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de trouwzaal van het Bureau voor Burgerzaken.  Het religieus huwelijk wordt voltrokken door de religieuze huwelijksambtenaar bij een religieuze gelegenheid.
  Een religieus huwelijk kan alleen voltrokken worden door een huwelijksambtenaar van uw religieuze organisatie.

 5. Wanneer doe ik de huwelijksaangifte?

  De huwelijksaangifte dient u op zijn vroegst 3 weken ( 21 dagen) voor de voltrekking van het huwelijk te doen.

 6. Wat neem ik mee bij de huwelijksaangifte?

  U dient bij de huwelijksaangifte mee te nemen; identiteitskaarten van de toekomstige echtgenoten; familieboekjes; bij minderjarigen familieboekjes van de ouders; het bewijs van ongehuwd zijn.

 7. Wat moet ik overleggen als er een huwelijk plaatsvindt met een vreemdeling?

  Bij een huwelijk met een vreemdelingen dient het volgende te worden overlegd; Geboorte-uittreksel indien in het buitenland geboren; bewijs van ongehuwd zijn van het land van afkomst; bewijs van huwelijksontbinding indien de toekomstige echtgenoten eerder gehuwd zijn geweest; geldig paspoort waarmee de toekomstige echtgenoot of echtgenote naar Suriname is afgereisd; geldige toelating of kort verblijf in Suriname. Deze stukken dienen origineel en gelegaliseerd te zijn door een bevoegde autoriteit van het land van afkomst. Alle documenten in een vreemde taal dienen door een beëdigde tolk in het Nederlands vertaald te worden.