National Training Authority

National Training Authority

 1. Waar staat NTA voor ?

  NTA staat voor National Training Authority.

  Om het beroepsonderwijs te hervormen en om een kwalificatiestructuur op te zetten die voldoet aan de internationale standaarden is er een werkgroep opgericht de SNTA (De Suriname National Training Authority, die zich gaat bezighouden met het formuleren van het TVET ( Technical Vocational Education and Training )beleid. 

 2. Wat is het voordeel van het standaardiseren van het beroepsonderwijs?

  Het voordeel van de standaardisatie is dat het beroepsonderwijs outcome based is, wat wil zeggen dat het voldoet aan de vraag van het bedrijfsleven en de overheid.
  Deze methodiek wordt bepaald door de werkgevers in de sector. De standaarden zijn verder niet alleen gebenchmarkt maar ook dynamisch, dat wil zeggen dat ze periodiek worden aangepast.

 3. Welke andere voordelen biedt de National Training Authority?

  De NTA kan na haar oprichting, indien zij voldoet aan de normen en eisen van de Caribbean Association of National Training Authorities, CANTA, niet allleen worden toegelaten als lid wat automatisch geschiedt omdat Suriname lid is van de CARICOM, maar ook de bevoegdheid krijgen om aan personen die aan de eisen voldoen CVQ certificaten uit te reiken. Deze certificaten zijn nationaal, regionaal en internationaal erkend.

 4. Welke certificaten gaan er gelden na standaardisatie?

  De certificaten die gaan gelden heten de zogenaamde CVQ certificaten ; de Caribbean Vocational Qualifications. De houder van CVQ certificaten kunnen volgens de regels van de Caricom Single Market and Economy, CSME, een arbeidsplaats bemachtigen, die ter beschikking is binnen de CSME. Deze certificaten worden bewijzen van portable skills genoemd